Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Vermijd verspilling van voedsel

adobestock-619187279-voedselverspilling-tip5

Naar schatting gaat wereldwijd tot een derde van de voedselproductie verloren, zowel tijdens de productie, de bewaring, de verwerking en het transport als bij de consument. Van het voedsel dat in de Europese Unie tot bij de consument geraakt, wordt naar schatting 10% verspild. Dat zijn gigantische hoeveelheden, verantwoordelijk voor een grote (nutteloze) uitstoot van broeikasgassen en veel geldverspilling.

In gezinnen zijn er verschillende oorzaken voor voedselverspilling. In plaats van regelmatig kleine, gerichte aankopen te doen, wordt er vaak geopteerd voor grote voedselaankopen om tijd te besparen. Dat leidt, in combinatie met een gebrek aan maaltijdplanning, tot overschotten. Maar ook ‘lelijke’ groenten en fruit weggooien, impulsaankopen doen door promotie-acties of de houdbaarheidsdatum verkeerd interpreteren kunnen belangrijke oorzaken zijn. 

Dit kan je doen om minder voedsel te verspillen: 

  • Plan je maaltijden: maak een weekmenu om overtollige aankopen te vermijden. 
  • Controleer je voorraad: ga na welk voedsel je nog in je voorraadkast en koelkast of diepvriezer hebt.
  • Interpreteer de vervaldatum correct: ten minste houdbaar tot’ is niet hetzelfde als ‘te gebruiken tot’.
  • Maak een boodschappenlijstje: noteer enkel wat je echt nodig hebt en weersta de verleiding van promo-acties om overbodige producten te kopen.
  • Bereid realistische hoeveelheden, in functie van het aantal tafelgenoten. 
  • Probeer overschotten of restjes op te werken in de volgende maaltijd.
  • Bewaar je voedsel en eventuele overschotten correct en aan de juiste temperatuur in je koelkast (6 à 7°C).
  • Bewaar overschotten door middel van verschillende technieken: invriezen (op -18°C), steriliseren, koken met suiker (confituur) of fermenteren (zuurkool, yoghurt …).

Je kan voedselverspilling ten slotte ook tegengaan door onverkochte voedingsmiddelen te kopen van winkels en supermarkten, traiteurs, restaurants… in je buurt: voor weinig geld koop je dan eten dat anders weggegooid wordt. Bekende initiatieven zijn onder meer Too Good To Go en Phenix (bezoek hun website of installeer hun app).

En last but not least: geef je groenten- en fruitafval mee met de GFT-zak of -container (groenten-, fruit- en tuinafval), zodat het verwerkt kan worden tot compost of biogas. Of composteer het zelf thuis. Zelfs oude frituurolie kan je in veel recyclageparken recycleren in een speciale oliobox.