Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

agriculture-123rf-udra-hero

Voeding

We realiseren ons het meestal niet, maar onze voedingsmiddelen hebben tijdens de teelt, de productie, het transport, de bewaring en de bereiding tot de uitstoot van veel broeikasgassen geleid. Het VN-Klimaatpanel IPCC raamt deze grotendeels ‘verborgen’ uitstoot op liefst 21 tot 37% van de wereldwijde uitstoot! En dan spreken we nog niet over andere mogelijke gevolgen, zoals ontbossing en verlies aan biodiversiteit.

Je kan het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je voeding doen dalen door:

  1. ‘klimaatvriendelijk’ voedsel te eten: kies vooral verse, seizoensgebonden groenten en fruit van eigen bodem. 
  2. onnodige verpakking en verspilling tegen te gaan
  3. op een energiezuinige manier te koken
  4. op een energiezuinige manier eten te bewaren
  5. en tegelijk het milieu te sparen: gebruik groene stroom om je eten te bereiden en te bewaren.

Een goede start: ‘klimaatvriendelijk’ voedsel

Wanneer je voedsel koopt, bepaal je niet alleen wat je eet, maar kan je ook in belangrijke mate de impact ervan op het klimaat bepalen: de productie, de bewaring en het transport van dit voedsel verbruiken immers energie en zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Met onderstaande - bijzonder eenvoudige - tips kan je elke dag een belangrijke bijdrage leveren.

Zoveel mogelijk verpakking en verspilling vermijden

Niet alleen het soort voedsel dat we kopen is belangrijk: ook de manier waarop voedingswaren verpakt of bewerkt zijn, bepaalt de impact op het klimaat. En dan spreken we nog niet over de voedseloverschotten, die vaak weggegooid worden omdat ze beschadigd zijn of de houdbaarheidsdatum overschreden hebben … 

Na de juiste aankopen ook een energiezuinige bereiding  

Warmte produceren kost veel energie. Aangezien koken op een kookplaat en bakken in een oven veel warmte vereisen, is voedsel bereiden een niet geringe slokop van energie. Maar met een zuinige kookplaat, een zuinige oven en de volgende praktische tips kan je ook met minder energie koken. 

Maar ook een correcte bewaring …

Aangekochte voedingsmiddelen moeten we op een correcte en liefst zo energiezuinig mogelijke manier bewaren in afwachting van hun bereiding, maar ook na de maaltijd willen we de overschotten op de juiste manier bewaren zodat ze niet verloren gaan. Interpreteer zeker ook de vervaldatum op een correcte manier om nog eetbaar voedsel niet nodeloos weg te gooien. Hieronder vind je alvast heel wat ideeën om met het te bewaren voedsel of de koeltoestellen (koelkast en diepvriezer) om te gaan. 

... op een energiezuinige manier

Voedsel op een correcte manier bewaren voorkomt voedselverspilling, maar koelen kost, net als verwarmen, veel energie. Het loont dus de moeite om bij een eventuele aankoop van een koelkast of diepvriezer een zuinig model te kiezen en sowieso altijd een juiste bewaartemperatuur in te stellen, zowel om de kwaliteit van het voedsel te behouden als om het energieverbruik te beperken: 

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Naast het energiezuinig koken en bakken en het aankopen van energiezuinige keukenapparatuur (koelkast, diepvriezer, kookplaat en oven), is er nog een belangrijke laatste tip: maak gebruik van groene stroom voor de bereiding en bewaring van je voedsel zodat de gebruikte elektriciteit niet tot een CO₂-uitstoot leidt.