Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

dish-img-hero2

Vaatwasser

Vaatwassers zijn – zeker in grotere gezinnen – toestellen die geregeld aangezet worden. En alhoewel deze toestellen veel zuiniger zijn geworden, verbruikt elke vaatwasbeurt toch nog ongeveer 10 liter water en 1 kWh elektriciteit (vooral voor de opwarming van dit water).  

Je kan het energieverbruik en de CO₂-uitstoot van je vaatwasser doen dalen door:

  1. het juiste toestel aan te kopen: voor een goede start koop je best een toestel op maat van je behoeften, dat zuinig en duurzaam is.
  2. het toestel optimaal te gebruiken: door de vaatwasser enkel goed gevuld te laten draaien en een zuinig wasprogramma te kiezen.
  3. en tegelijk het milieu te sparen: gebruik groene stroom, milieuvriendelijke vaatwasproducten in de juiste dosis en recycleer een afgedankt toestel.

Een goede start: de aankoop van het juiste toestel

Een vaatwasmachine is een vrij duur toestel dat gemakkelijk 15 jaar meegaat. Sta dus voor de aankoop even stil bij de criteria die je hierbij best kan hanteren. Of je een vrijstaand dan wel een ingebouwd toestel wil, met een besteklade of een bestekbak, … zijn puur persoonlijke keuzes. Maar op energie- en milieuvlak kies je best een toestel dat aangepast is aan je huidige en toekomstige behoeftes (aantal couverts) , dat zuinig omspringt met energie en water en dat duurzaam is. 

Na de juiste aankoop ook een optimaal gebruik 

Ook door enkele eenvoudige gebruiken kan je het energieverbruik en de CO₂-uitstoot doen dalen: het volstaat immers om de vaatwasser enkel in gang te zetten als hij volledig vol is of een zuinig wasprogramma te kiezen. Dat is bovendien ook een win-win voor je budget.

Last but not least: de zorg voor het leefmilieu

Het gebruik van de vaatwasser verbruikt energie en stoot indirect CO₂ uit, maar hij loost ook afvalwater. Daarom kiezen we best voor vaatwasmiddelen die het milieu zo weinig mogelijk belasten, en die we correct doseren. Gebruik ook groene stroom en zorg op het einde van de levensduur van het toestel voor een correcte recyclage.