Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

123-rf-64393594-l-retoncy-compressed

Kleding

Het Europees Milieuagentschap berekende dat in het jaar 2020 voor elke burger uit de Europese Unie gemiddeld 400 m² land, 391 kg grondstoffen en 9.000 liter water nodig om te voorzien in zijn/haar garderobe, wat zowel kleding, ander textiel (bv. handdoeken, lakens…) en schoenen omvat. Dit vertegenwoordigt een uitstoot van ongeveer 270 kg CO₂ per persoon in één jaar!

De mode-industrie heeft een grote impact op het leefmilieu. Men schat dat de mode-industrie in zijn geheel verantwoordelijk is voor 2 tot 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (meer dan de internationale vluchten en de maritieme scheepvaart samen!), maar ook voor bodemdegradatie en de vervuiling van zoet en zout water (door pesticiden, verfstoffen en microplastics). In heel wat Zuidoost-Aziatische landen wordt de textielindustrie bovendien geassocieerd met slechte arbeidsomstandigheden en zelfs kinderarbeid. 

Als consument kunnen we - ieder van ons – een steentje bijdragen om het roer om te gooien en tegelijk de CO₂-uitstoot en andere negatieve gevolgen verbonden aan onze kleding doen dalen. Dat kunnen we door:

  1. minder kleding te kopen: vergeet (ultra) fast fashion, koop minder, kwaliteitsvol, tijdloos en duurzaam, of – waarom niet - tweedehands.
  2. kleding langer en beter te gebruiken: de duurzaamste kleren zijn diegene die je al hebt. Draag ze langer, spring er zorgzaam mee om en herstel ze indien mogelijk. Kleding voor speciale gelegenheden kan je misschien beter huren. 
  3. je ‘oude’ kleding een tweede leven te geven: kleding in goede staat kan je delen, ruilen of verkopen en zorg ervoor dat versleten kleren niet bij het afval terecht komen maar een nieuw leven krijgen.
  4. en tegelijk het milieu te sparen: gebruik milieuvriendelijke waspraktijken om je kleding te sparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Een goede start: minder maar betere kleding kopen 

De mode-industrie heeft momenteel een geschatte wereldwijde productie van meer dan 100 miljard stuks per jaar.  Tussen 2000 en 2014 is de wereldwijde kledingproductie verdubbeld, vooral door de opkomst van ‘fast fashion’ (goedkope kleding van mindere kwaliteit). Deze is verantwoordelijk voor veel problemen: een grote milieu-impact tijdens de productie, gigantisch veel afval (zowel productieoverschotten als nauwelijks of niet gedragen kleding) en dikwijls erbarmelijke werkomstandigheden. Als verantwoorde consument kunnen we deze trend wel helpen keren: 

Een optimaal gebruik maken van kleding

Minder kleding maar van een betere, duurzame kwaliteit kopen is de perfecte start, maar daarna komt natuurlijk de ‘gebruiksfase’, de periode waarin we die kleding effectief gaan dragen. Ook op dit vlak kunnen we een aardig steentje bijdragen door kleding langer te dragen (onder meer door die goed te onderhouden en te herstellen) en door feestkleding te huren in plaats van te kopen.

Na het gebruik je kleding een tweede leven geven

Kleding die niet langer gedragen wordt, verdient – net zoals grondstoffen – een tweede leven. Is de kleding nog in goede staat, dan verdient het zeker aanbeveling deze door te geven, te ruilen of te verkopen. Is de kleding versleten, dan is dit nog geen reden om deze met het restafval weg te gooien: ook de oude stoffen kunnen een tweede leven krijgen, bv. door recyclage van de vezels, of door de stoffen een andere bestemming te geven, bv. als poetsdoeken.

Last but not least: de zorg voor de gezondheid en het leefmilieu

Vermijd kleding en textiel met de vermelding “antigeur”, of “antibacterieel” of “tegen vlekken”. Heel vaak bevatten deze schadelijke, hormoonverstorende stoffen.

Was je nieuwe kleren voor ze te dragen. Vooral bij zwangere vrouwen en kinderen is dit erg belangrijk. Kleding is vaak behandeld met potentieel gevaarlijke stoffen. Dit zijn onder andere hormoonverstoorders, PFAS en zware metalen.

Was je kleding op een milieuvriendelijke manier: kies de juiste ‘groene’ wasmiddelen in een juiste dosering, was aan een lage temperatuur en met een zuinig eco- of spaarprogramma om water en energie te besparen. Bij hoge temperaturen worden sommige stoffen beschadigd, waardoor meer microvezels vrijkomen.