Voor een aantal consumenten zorgt de vervaldatum van een voedingsproduct voor verwarring en wordt veel voedsel ‘om zeker te zijn’ weggegooid, ook al is het best mogelijk dat je dit nog perfect kan consumeren. Om nutteloze voedselverspilling tegen te gaan, zetten we alles even op een rijtje.
Er zijn twee soorten vervaldata (die alleen voor ongeopende of onbeschadigde verpakkingen gelden):
- ‘Ten minste houdbaar tot’: deze vervaldatum garandeert vooral de kwaliteit van het voedsel.
- Deze datum geeft de periode aan waarbinnen het voedingsmiddel zijn smaak, textuur, kleur en voedingswaarde optimaal bewaart. Je vindt deze vermelding op producten die gemiddeld of lang houdbaar zijn, zoals rijst, pasta, koffie, chocolade of koeken.
- Wanneer deze datum overschreden is, kan je het voedingsmiddel doorgaans nog veilig consumeren, op voorwaarde dat je het in goede omstandigheden hebt bewaard. Controleer wel door te kijken, te ruiken of te proeven om een eventueel gebrek op te sporen.
- ‘Te gebruiken tot’: deze vervaldatum garandeert de voedselveiligheid.
- Deze datum wordt vermeld op zeer bederfbare voedingsmiddelen die na een korte periode (dit kan al na enkele dagen) een gevaar kunnen betekenen voor de gezondheid. Voorbeelden zijn voorverpakte, verse voedingsmiddelen zoals vlees, vis, salades, bereide gerechten, enz. waarvoor een onafgebroken koeling (de ‘koudeketen’) moet worden gerespecteerd.
- Wanneer deze datum overschreden is, mag je het product niet meer consumeren. Het risico op bacteriële besmetting is dan immers hoog, wat tot een voedselvergiftiging kan leiden.
Bevroren vlees, diepgevroren vleesbereidingen en diepgevroren onverwerkte visserijproducten moeten de datum van invriezing dragen, maar dit is uiteraard geen houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk om weten dat de houdbaarheid in bevroren toestand verschilt van product tot product en dat je de specifieke aanbevelingen voor elk type voedsel moet raadplegen.