Voor een optimale bewaring:
- Plaats de voedingswaren op de juiste plaats in de koelkast.
In de meeste koelkasten, met uitzondering van deze met een ‘no frost’-functie (geventileerde koude), zijn er verschillende temperatuurzones. De koudste zone bevindt zich in het algemeen net onder het koelelement. Het federaal voedselagentschap (FAVV) geeft de volgende bewaartemperaturen voor verschillende voedingsmiddelen:- 7 à 8°C: fruit en groenten (in de groentebak)
- 5°C: eieren
- 4°C: melkproducten, boter, kaas, gevogelte
- 3°C: bereide gerechten, verse patisserie, charcuterie
- 2°C: vlees
- 0 tot 2°C: vis, weekdieren en schaaldieren
- Heb je overschotten? Verwerk ze in het menu van de komende dagen.
Plaats ze in een goed afgesloten vershouddoosje in je koelkast. Zo niet, vries het onmiddellijk in.
Om het energieverbruik van de koelkast te beperken:
- Plaats resterende voedingswaren zo snel mogelijk terug in de koelkast.
Zo vermijd je dat ze opwarmen en in de koelkast weer volledig moeten afkoelen. Dit kost extra energie. - Zet geen warm voedsel in je koelkast of diepvriezer.
Hierdoor warmt de binnenruimte op en verbruikt het toestel meer energie. Dit voorkomt ook rijpvorming (de vorming van een ijslaag op het koelelement) en efficiëntieverliezen. Laat warm voedsel eerst korte tijd buiten de koelkast afkoelen, maar niet te lang, om ziekmakende bacteriën geen kans te geven. - Bewaar geen producten in de koelkast die je ook daarbuiten kan bewaren.
Ongeopende blikken, potjes en flessen moeten niet gekoeld worden en bewaar je dus het best op kamertemperatuur. Ook sommige groenten (aubergines, courgettes, tomaten, paprika’s …) horen niet thuis in de koelkast. Zo vermijd je een overvolle koelkast met een slechte luchtcirculatie en een groter verbruik. - Ontdooi diepgevroren voedingswaren in de koelkast.
Deze methode heeft 2 voordelen: het koude pak zal de ‘warmte’ in de koelkast opslorpen, zodat die minder moet koelen, en het is een veilige methode om diepgevroren vlees of vis te ontdooien. Een praktisch nadeel is dat het langzaam gaat. Leg het voedsel daarom de avond voor je het gaat bereiden vanuit de diepvriezer in de koelkast. Hou ontdooien in de microgolfoven alleen voor ‘noodgevallen’. Ontdooi voedsel niet bij kamertemperatuur om redenen van voedselveiligheid!