Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Waar en hoe je dak best isoleren ?

© Istock/Highwaystarz-Photography

Een dak isoleren vergt behoorlijk wat kennis en vakmanschap. Informeer en documenteer je dus grondig bij een vakman vooraleer deze isolatie aan te (laten) brengen. 

Hoe dan ook, het plaatsen van dakisolatie is in elk geval een ingreep die zichzelf vrij snel terugverdient, zeker met de premies waarop je een beroep kan doen. 

Als je de plaatsing van dakisolatie overweegt, let dan alvast op de hieronder vermelde aandachtspunten.

 

Isoleer op de juiste plaats 

Bij een plat dak dient de isolatie steeds aan de bovenzijde (buitenzijde) van de dakvloer aangebracht: dit heeft het voordeel dat de dakvloer niet aan te grote temperatuurschommelingen wordt blootgesteld, wat het gevaar op bewegingen en scheuren in de dakvloer en de muren beperkt. Een bijkomend voordeel is dat de dakvloer hierdoor de temperatuur van de leefruimte eronder zal aannemen, waardoor er weinig of geen risico’s op condensatievorming zijn en het comfort verhoogt. De isolatielaag kan daarbij zowel onder als boven de waterdichtingslaag (roofing,…) aangebracht worden.

roof-dwg-flat-types-nl


Bij een hellend dak heb je meer mogelijkheden en kan je zowel langs binnen als langs buiten isoleren. 

roof-dwg-pitched-types-nl

Deze keuze zal in de praktijk afhangen van:

  • de binnenafwerking van je dak: indien de ruimte tussen de kepers en gordingen vrij is, is de plaatsing langs de binnenzijde – tussen die kepers - waarschijnlijk de eenvoudigste manier. Indien de kepers echter afgedekt zijn door gipsplaten of een houten binnenbekleding, dan kan de isolatie nog wel ingespoten of ingeblazen worden langs kleine openingen die in deze panelen aangebracht moeten worden, of kan je een ononderbroken isolatielaag (met een perfect afsluitend dampscherm!) aan de binnenzijde aanbrengen. Dat leidt natuurlijk wel tot plaatsverlies.
  • de aard en omvang van de renovatie: indien je van plan bent de ganse dakbedekking te vervangen, dan loont het de moeite om na te gaan of je de isolatie niet langs buiten wil aanbrengen. Deze werkmethode biedt het onmiskenbare voordeel dat je een ononderbroken isolatielaag direct op de draagstructuur kan aanbrengen. De aanwezigheid van zo'n ononderbroken ondergrond vergemakkelijkt ook de plaatsing van een dampscherm, en het vermijden van koudebruggen wordt eenvoudiger. Isolatie langs buiten kan op 2 manieren:
    • je plaatst de isolatiepanelen op het onderdak, waarna je hierop opnieuw een dakbedekking van pannen of leien aanbrengt (dit noemt men een Sarkingdak).
    • je verwijdert het onderdak volledig en plaatst grote zelfdragende isolerende panelen die rechtstreeks op de grote spanten aangebracht worden. Deze “all-in panelen” vervangen in één keer het dampscherm, het onderdak en de isolatie, kunnen langs de buitenzijde met pannen of leien bedekt worden en kunnen aan de binnenzijde op verschillende wijzen afgewerkt worden (gipskarton, houten schrootjes, …).
roof-img-sandwich-panels

Gebruik je de zolderruimte niet als een leefruimte maar als een berging, dan kan je gemakkelijker en goedkoper de zoldervloer isoleren. Hierdoor zal je niet nutteloos deze zolderruimte mee verwarmen (het “beschermd volume” is dan kleiner).

roof-img-floor-insulation

Kies een voldoend grote isolatiedikte 

De kost van de meeste isolatiematerialen is vrij laag: het heeft dan ook geen zin om te “besparen” op de aangebrachte dikte. Om goed te isoleren heb je eigenlijk een dikte van 10 à 18 cm nodig (afhankelijk van het type materiaal). In de meeste daken kan dit wel op de één of andere manier aangebracht worden. 

Vergeet daarbij niet dat een goede isolatie niet alleen het comfortgevoel van je woning sterk verhoogt, maar ook de warmteverliezen – en dus de energiefactuur – gedurende vele jaren gevoelig zal drukken. Tot slot biedt een goede isolatie (via een betere EPC-waarde) een meerwaarde bij de latere verkoop van de woning. Isoleer dus eerder wat meer dan wat minder, want de normen worden steeds strenger.

Overisoleren kan niet !

Het is waar dat bij een betere isolatie (bv. via nieuwe ramen of dakisolatie) vaak ook de afdichting verbeterd wordt, waardoor de ongecontroleerde luchtverliezen en tocht afnemen en het comfort verhoogt. Maar of je nu je woning weinig of zeer goed isoleert, ventileren moet je sowieso op geregelde tijden om de binnenlucht – waarin de concentraties aan waterdamp, afvalstoffen en schadelijke stoffen (bv. vluchtige organische verbindingen, schimmelsporen,…) veel hoger kunnen oplopen dan in de buitenlucht ! – te verversen. Dit gaat bovendien ook de verspreiding van bacteriën en virussen tegen. 

Kies het juiste isolatiemateriaal 

Er bestaan tal van materialen, en sommige materialen kunnen dan nog eens in verschillende vormen (platen, dekens, los materiaal) aangebracht worden. Maar niet elk materiaal kan eender waar geplaatst worden. En bovendien zijn er ook verschillen qua isolatievermogen (de lambda-waarde λ is best zo laag mogelijk). 

Plaats een dampscherm aan de binnenzijde 

Indien de binnenlucht – waarin waterdamp opgelost is – in de isolatie kan doordringen en met de koudere lagen daarboven in contact komt, zal deze lucht afkoelen en zal de daarin aanwezige waterdamp condenseren. Deze condensatie kan bij bepaalde watergevoelige isolatiematerialen (zoals bv. glaswol of natuurlijke materialen) de isolatiegraad sterk verlagen, materialen doen rotten, schimmels doen ontstaan, enz. Het zeer zorgvuldig aanbrengen van een dampscherm is dus essentieel om dit probleem te voorkomen.