Om je investering in fotovoltaïsche panelen maximaal te laten renderen, verbruik je best zoveel mogelijk je stroom die je zelf produceert.
Vroeger kon je met een terugdraaiende teller overtollige stroom op het net afgeven en deze later terug (gratis) opnemen. Dit principe is vandaag voor (nieuwe) installaties niet meer mogelijk omdat een digitale meter verplicht is: je ontvangt van je energieleverancier wel geld per geproduceerde kWh die je op het net injecteert (het ‘injectietarief’), maar dit is minder voordelig. In Wallonië blijven de terugdraaiende tellers voorlopig nog, maar betaal je een ‘prosumententarief’ om het net in de twee richtingen te gebruiken (zie punt 5 in ‘Hoe kies ik de juiste fotovoltaïsche installatie?’).
Het is dus voordeliger om je opgewekte elektriciteit te verbruiken op het moment dat je panelen stroom produceren, dus tijdens de uren dat er zon of veel daglicht is (de hoogste opbrengst heb je meestal rond de middag (tussen 11u en 15u). Of met andere woorden: het is een kwestie van je ‘eigenverbruik’ of ‘zelfverbruik’ te verhogen.
Je zelfverbruik eenvoudig berekenen
Je kan het percentage zelfverbruik heel eenvoudig berekenen met de formule (P-I)/P x 100, waarbij:
- P (productie) = de hoeveelheid stroom die je panelen in een bepaalde periode (bv. een maand) hebben geproduceerd; dit kan je aflezen op je omvormer of je productiemeter
- I (injectie) = de hoeveelheid stroom die je in diezelfde periode aan het net hebt afgegeven; dit kan je aflezen op je digitale teller
Doorgaans schommelt het gemiddeld zelfverbruik van een gezin tussen 20 en 40%, althans als de productie van de zonnepanelen ongeveer overeenstemt met het jaarlijkse stroomverbruik van het gezin. Mits een doordacht gebruik van de zelf geproduceerde stroom kan dit percentage echter met enkele tientallen percenten verhogen.
Staar je echter niet blind op de optimalisatie van je zelfverbruik: een grotere installatie zal tot een lager percentage zelfverbruik leiden, maar zal wel je productie verhogen en dus ook je inkomsten verbonden aan de injectie (afgifte aan het net).