Als je diepgevroren voedsel de avond ervoor al in de koelkast legt, win je twee keer: het ontdooien koelt je koelkast extra af (waardoor die tijdelijk minder verbruikt) en je wint veel tijd op de kookplaat of in de oven, want voedsel op voorhand ontdooien vermindert de kooktijd (en dus ook het energieverbruik).
Praktische tip: leg het eten dat je in de koelkast gaat ontdooien altijd op een bordje of in een bakje en dek het af. Dit voorkomt dat het dooivocht, dat bacteriën bevat, op andere voedingsmiddelen lekt (en omgekeerd). Of nog eenvoudiger: gebruik bij het invriezen bakjes die je rechtstreeks in de koelkast en daarna in de oven of microgolfoven mag leggen.
Ben je gehaast? Ontdooi dan in de microgolf: dit verbruikt veel minder energie en verwarmt het eten weliswaar minder gelijkmatig, maar beter binnenin (al hangt dit vooral af van de dikte van het voedsel). In een oven wordt immers eerst de buitenkant ontdooid, en gaart deze al terwijl het binnenste nog moet ontdooien. De hete lucht van de oven doet het voedsel ook uitdrogen. Wil je bereid voedsel opwarmen, dan geldt hetzelfde principe. Let wel: eten dat je in de microgolfoven ontdooid hebt, moet je meteen bereiden en opeten (en niet opnieuw invriezen).