Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Ga voor onverpakt voedsel

adobestock-801951682-appelsienen-hero-tip4

Sommige voedingswaren, zoals koekjes of deegwaren, hebben een minimale verpakking nodig om getransporteerd te kunnen worden, maar dat is niet het geval voor groenten en fruit die je los kan kopen.

Plastic wegwerpzakjes zijn, dankzij een algemeen verbod binnen Europa, gelukkig grotendeels uit het winkelbeeld verdwenen. Ze werden gemaakt uit aardolie en kwamen na gebruik meestal in de vuilnisbak (en de verbrandingsoven) terecht of, erger nog, in de natuur. Daar zijn ze verantwoordelijk voor vervuiling door micro-plastics of vormen ze een gevaar voor diersoorten.

Voor groenten en fruit worden nu dikwijls papieren zakken aangeboden, maar ook die hebben een impact tijdens hun productieproces en recyclage. Bovendien zijn ze vrij kostelijk voor de uitbater. 

Breng daarom je eigen groenten- en fruitnetjes mee: dat maakt het afwegen van niet-verpakte groenten en fruit eenvoudig, want ze zijn transparant en vederlicht (ideaal bij het afwegen) maar wel heel sterk, quasi onbeperkt herbruikbaar en heel goedkoop. En alle boodschappen samen doe je het best in een mand of een herbruikbare zak.

zero-waste-winkel-tip4

Nog een stapje verder met ‘zero waste’

Nog een stapje verder kan je gaan in zogenaamde ‘zero waste’ winkels, waar alles los verkocht wordt en totaal geen verpakking meer verspild wordt, want je brengt gewoon je eigen herbruikbare zakjes, opbergdoosjes, glazen flessen of bokalen mee. Je kan die ter plekke vullen in functie van je eigen behoeften. 

Ga misschien wel even na of je herbruikbare verpakking geschikt is om er voedsel in te bewaren en aangepast is aan het type voedsel dat je wil kopen: dat kan op de checklist van het federaal voedselagentschap (FAVV). Besteed zeker ook de nodige aandacht aan de hygiëne van je herbruikbare verpakking!