Andere informatie en diensten van de overheid:

www.belgium.be
Belgium.be
EnergyWatchers logo

De Belgische federale website rond bewust energieverbruik. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Beperk je vleesverbruik

adobestock-863149148-hero-tip3

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is de gemiddelde vleesconsumptie in ons land te hoog. Bovendien hebben wetenschappelijke studies bewezen dat vooral rood vlees eten schadelijk kan zijn voor de gezondheid (bv. meer risico op hart- en vaatziekten en darmkanker).

Uit cijfers van het Federaal Planbureau blijkt inderdaad dat de Belg een grote carnivoor is: tussen 2020 en 2022 consumeerden we gemiddeld meer dan 220 g vlees per dag. Dat is al beter dan in 2005: toen bedroeg de consumptie nog meer dan 270 g per dag. Maar dit daggemiddelde is nog veel te hoog, want de Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om per week maximum 300g rood vlees en maximum 30g charcuterie te eten.

Vleesconsumptie in België en in de EU (per persoon, in gram per dag)
vleesconsumptie-in-belgie-en-eu-grafiek-tip3

Bron: Federaal Planbureau (indicators.be)

Vlees eten heeft niet alleen invloed op je gezondheid, maar ook op het klimaat. De veestapel (landbouw) is verantwoordelijk voor de uitstoot van methaan (CH₄) en van stikstofoxiden (NxO). Grote hoeveelheden methaan, waarvan het opwarmend vermogen 28 keer hoger is dan dat van CO₂, zijn afkomstig van de vertering (darmgisting) van herkauwers (koeien, schapen en geiten) en van de uitwerpselen van dieren. Stikstofoxide is onder andere afkomstig van landbouwgronden na het uitrijden van meststoffen en mest, of van het beheer en de opslag ervan.

Zelf minder vlees eten of overschakelen van rood vlees (afkomstig van herkauwers) naar wit vlees (kip en ander gevogelte), waarvan de uitstoot veel lager is, zijn dan ook aanbevolen maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering.

Uitstoot van vlees en dierlijke producten
uitstoot-van-vlees-en-dierlijke-producten-grafiek-tip3

Herkauwers zoals de koe en het schaap hebben duidelijk een grotere uitstoot van broeikasgassen. Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan darmgisting, de productie van methaangas in hun magen. Dit methaangas is een sterk broeikasgas, met een impact die 28 keer hoger ligt dan die van CO₂.

We hebben natuurlijk eiwitten nodig in onze voeding (bv. voor de aanmaak van nieuwe cellen of voor de bouw van complexe eiwitstructuren zoals hormonen), maar die kunnen we evengoed uit eiwitrijke plantaardige voedingsgewassen halen, zolang er voldoende gevarieerd wordt. De belangrijkste zijn:

  • peulvruchten: (soja)bonen, linzen, spliterwten, kikkererwten …
  • granen: haver, tarwe, gierst, quinoa, boekweit, chiazaad 
  • noten en zaden: zonnebloempitten, pompoenpitten, amandelen, pistachenoten, hennepzaden, lijnzaad …

Eet je minder vlees? Let er dan op dat je voldoende B12 inneemt. Deze vitamine zit voornamelijk in dierlijke producten. Volg je een vegetarisch of veganistisch dieet, dan heb je mogelijk B12-supplementen nodig.