Volgens de klimaatenquêtes die geregeld in België gehouden worden, worden de grote huishoudtoestellen zoals de wasmachine, droogkast, vaatwasser, koelkast, diepvriezer,… vooral gekozen omwille van hun energieverbruik en kwaliteit, en zelden op basis van design of imago. Ze worden dan ook meestal gedurende (zeer) lange tijd gebruikt, tot ze versleten zijn. Een levensduur van 15 jaar is hier niet uitzonderlijk. Wat zeker ook meespeelt: deze toestellen zijn duur, groot en zwaar en dus sowieso niet zo eenvoudig te vervangen.
Kleinere elektronische toestellen zoals een TV, spelcontrole maar vooral de GSM of de tablet blijven veel minder lang in de handen van de koper. Om een voorbeeld te geven: volgens een studie van Deloitte was 50% van de smartphones die de Belgen in 2019 bezaten, minder dan 18 maanden oud. Smartphones worden vaak vervangen om ‘trendy te zijn’ of om het ‘laatste nieuwe model’ te hebben, en niet omdat ze versleten zijn.
Gezien de hoge milieu- en menselijke kosten van de fabricage van al onze elektronische artikelen en het feit dat vele ervan nog werken wanneer wij ze vervangen, is het van essentieel belang dat wij onze apparaten alleen vernieuwen wanneer dat werkelijk nodig is.
De levensduur van je apparaten verlengen is dan ook de meest effectieve manier om je koolstofvoetafdruk (CO₂-uitstoot verbonden aan dat product) te verkleinen. Volgens het Franse Ademe (Agence de la transition écologique) kan de verlenging van de levensduur van een tablet of computer van 2 tot 4 jaar de milieu-impact ervan met 50% verbeteren.